
VİSKOZİTE TESTİ
Boya üreticileri aynı kalitede ürünler üretmek ve tüketicilerin satın aldıkları boyanın içeriğini öğrenmelerini sağlamak için boya testleri gerçekleştirirler. Boya kalınlığı, akışkanlığı, üretimin yapıldığı mekanın özellikleri, kuruma koşulları vb. etkenler test sonuçlarını etkileyen faktörler arasında yer alır. Güvenilir test sonuçlarına ulaşmak için doğru boya ölçümü testleri yapılması gerekir. Viskozite önemli boya testleri arasında yer alır. Peki, viskozitenin boya sektörü için önemi hakkında bilgi sahibi olmaya ne dersiniz?
Viskozite Nedir?
Terim anlamıyla viskozite veya akmazlık, akışkanlığa karşı olan direnci temsil eden bir kavramdır. Viskozite, bir sıvının yüzey gerilimi altında deforme olmaya karşı gösterdiği direncin ölçüsünü temsil eder. Aslında akışkanın akmaya karşı gösterdiği iç dirençtir. Boyanın kullanılabilme niteliklerini belirlediği gibi satın almada da karşılaştırma yapmak için gerekli bir özelliktir.
Viskozitenin sıvının akmaya karşı direnci olarak tanımlanması boya kalitesini belirleyen en önemli özelliklerdendir. Sıvının akmaya karşı oluşturduğu direnç olarak tanımlanabilir. Standart metotlarda ASTM D2196 / ASTM D1200 kodları ile belirlenen viskozite ölçümü sektörde en yaygın kullanılan test metotlarından biridir. Viskozite testi; yayılma, sarkma, akma, fırça veya tabanca ile uygulanabilirliği gibi özellikleri ile ilgili bilgi veren belirleyici bir değer elde edilmesini sağlar.
Viskozite Testi Nasıl Yapılır?
Viskozite ölçümü DIN CUP4 metodu ile ASTM D1200 standardı esas alınarak yapılır. Boyasan Statik, viskozite ölçümü yapmadan önce ölçüm cihazını temizler. Su banyosunda boya ısının ortalama olarak 20 C° de olması gerekir. Karıştırma işleminden sonra boyanın içinde hava kabarcığı olmadığında DIN CUP’ın iç kısmına parmakla delik kapatılarak tamamen dolana kadar doldurulur. İşlem yapılırken kabın içerisine hava girmemesi oldukça önemlidir. Parmak çekilir çekilmez hemen kronometre çalıştırılır. Kronometre, boyanın sürekli akmayı keserek damlamaya başladığı anda durdurulur. Elde edilen süre ile TDS’ deki belirlenen aralık karşılaştırılır. Yapılan karşılaştırmaya göre uygun karışımın yapılıp yapılmadığı belirlenir.
Boyanın viskozitesi, uygulama anında fonksiyonel olan yayılma, sarkma, fırça veya tabanca ile uygulanabilirliği vb. faktörleri etkiler. Viskozite ve viskoziteye bağlı olan diğer boya özelliklerini ölçmek için araç vb. teknik ekipmanlar bulunur. Bunlar arasında boya vb. akışkan ürünler için DIN CUP4 metodu kullanılır. Viskozite ölçümünde en önemli etkenlerden biri sıcaklığın kontrolüdür.
Viskozite Testi Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
● Viskozite ölçme cihazı temiz olmalı.
● Özellikle art arda temizlik yapılıyorsa viskozite cihazı temizlenmeli.
● Ölçüm yapılırken boyanın sıcaklığı 20 ± 0.5 C düzeyine getirilmelidir.
● Boya sıcaklığı belirtilen sıcaklık değerlerinin yanı sıra üretici ile alıcının anlaştığı başka bir sıcaklık değeri arasında da olabilir.
● Test yapılırken boya iyice karıştırılmalı ve içinde hava kabarcığı olmadığından emin olunmalı.
● Kap içine de hava kabarcığı girilmediğinden emin olunarak hareket edilmeli.
● Akış anında veya ölçüm işlemi bittikten sonra boya sıcaklığı tekrar edilmeli.
● En az iki ölçüm yaparak ölçüm sonuçlarının doğruluğundan emin olunmalı.